Psikoterapi Nedir?
Psikolojik sıkıntılar yaşayan kişilere, yaşadıkları sıkıntılarının ne olduğunu anlamalarına, problemlerinin kökeni hakkında içgörü sağlamalarına ve problemin çözümüne yönelik desteğin verildiği bir yöntemdir.
Psikoterapi ekolleri ve yöntemleri çok çeşitlidir. Psikoterapist olabilmek ve psikoterapi uygulayabilmek için psikoterapi eğitimi almak gerekir.
Psikiyatrist Psikoterapist Psikolog
Psikoterapi eğitimi almış olan Psikiyatrist ve Psikologlar Psikoterapist olarak Psikoterapi uygulayabilir.
Psikoterapi, bireyleri konu aldığı gibi tüm aileyi, çift ilişkilerini de konu alabilir. Yaşanan iletişim ve ilişki içerisinde yaşanan problemlerin ruh sağlığı temelinde kökleri olabilir. Yaşanan sorunların, psikolojik, sosyolojik ve somatik boyutları olabilir.
Psikoterapi, kişilerin hayatlarında daha olgun davranmaları ve ruhsal ve duygusal dengeyi sağlamaları üzerine danışanlarla, duygu ve düşünce alışverişi kurularak yürütülen bir bilimsel çalışmadır.
Psikiyatristler, Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar psikoterapi uygulayabilirler.
Psikoterapi yolu ile, kişilerin yaşadıkları duygusal çatışmalar çözümlenebilir. Bu çatışmaların neden olduğu kaygı ve gerginlikler, çökkün hisler, ruhsal uyum düzeyinin düşmesi gibi problemler de psikoterapi ile çözümlenebilir.
Bireysel ilişkileri daha da olgunlaştıran tüm teknik ve yöntemlere psikoterapi denilebilir.
Psikoterapi süresince, terapist ile danışan arasında kurulan ilişki temel alınarak, danışanın yaşadığı sorunlar üzerinde çalışılmaktadır.
Psikolog, Psikiyatrist ve Psikoterapist kavramlari cok guzel sekilde anlatilmis.